Hoe je hond leren omgaan met een (robot)stofzuiger?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waarom je hond reageert op de robotstofzuiger. Je hond kan namelijk op heel wat verschillende manieren reageren op de stofzuiger. Zo zijn er heel wat honden die agressief reageren door te beginnen met blaffen naar de stofzuiger of zelf bijten in het toestel.
Daarnaast zijn er ook honden die eerder angstig reageren zoals door zich te verschuilen in een hoekje in de kamer of zelf te beginnen plassen. Tevens zijn er ook honden die speels reageren op de stofzuiger, door erachter na te gaan of er tikkertje mee beginnen te spelen. Afhankelijk van het gedrag van de hond zijn er verschillende manieren om hiermee om te gaan.

Hond met robotstofzuiger
Hond met robotstofzuiger

Kijken naar het gedrag van je hond bij de stofzuiger

Als je hond angstig reageert op de stofzuiger kan je best je hond opnieuw laten wennen aan de stofzuiger. Dit kan door de robotstofzuiger in de kamer te plaatsen zonder deze aan te zetten. Als hij nieuwsgierig gedrag vertoont door bijvoorbeeld aan de stofzuiger te snuffelen kan je hem belonen met een aaitje of zelfs een snoepje. Hierdoor herconditioneer je de hond en laat je de negatieve associatie die de hond heeft omzetten in een positievere associatie.
Naarmate je hond beter overweg kan met het toestel, kan je beginnen met het kijken naar zijn reactie als je het toestel aanzet. Als hij nu geen angstige houding meer toont kan je hem opnieuw belonen met het geven van een aai of een botje.

Als de hond nog steeds angstig gedrag vertoond kan je ervoor kiezen om de eerste stap opnieuw te doen en hem opnieuw te laten wennen aan het toestel zonder dit aan te plaatsen. Als dit geen impact zou hebben kan je ervoor kiezen om het probleem te voorkomen door hem in een andere ruimte te plaatsen of hem een Kong te geven. Waarmee je zijn aandacht verlegd.Wat men ook vaak doet is het actief geven van een opdracht aan een hond om zijn gedrag aan te passen. Door te oefenen op bevelen geef je je hond een actieve taak waarop hij zich kan focussen. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat de angst verdwijnt omdat hij zich focust op het uitvoeren van het bevel.
De aanpak van het uitvoeren van bevel werkt vaak ook het best om agressieve reacties te weerhouden tegenover de robotstofzuiger. Want deze komen vaak uit een verdedigende houding tegen het onbekende lawaai of toestel. De hond wil namelijk zijn roedel beschermen voor iets wat hem bedreigend lijkt.

Als je hond speels reageert dan zorgt de stofzuiger voor prikkels waarmee hij geen raad weet. Dit is uiteraard niet handig als je wil stofzuigen. Dit kan je vermijden door hem zelf te prikkel aan de hand van speelgoed zoals een Kong. Oftewel door hem een actief commando te geven waarop hij zich kan focussen.
Als geen van de bovenstaande stappen helpen kan je er uiteindelijk voor kiezen om samen te werken met een hondentrainer. Deze zal op basis van het gedrag dat je hond stelt de juiste aanpak op maat voorstellen om het probleem te verhelpen.

Kort samengevat

In het kort zijn er dus vier stappen die kunnen worden getest om je hond te laten wennen aan een (robotstofzuiger).
– Wennen of herconditioneren
– Voorkomen
– Innovatief je hond uitdagen
– HondentrainerWelke robotstofzuigers het meest geschikt zijn voor een huisdier kan je lezen in dit artikel.