Waarom robotstofzuigers?

Voor velen zijn de robotstofzuigers en de Roomba synoniem geworden. Het gadget, geproduceerd door robotreinigingsfabrikant iRobot, is op de markt sinds het bedrijf het in 2002 voor het eerst uitbracht. Niet de slimste bots van het peloton, werkte Roombas vroeg in spiraalreiniging patronen, raakte vaak verdwaald en was niet stil. Huidige Roomba-modellen, zoals de $800 Roomba 980 en hun goedkoopste aanbod, de $270 Roomba 614, hebben meer verbeterde functionaliteit – de duurdere versies zijn voorzien van Wi-Fi-connectiviteit, zodat u onderweg de voortgang kunt volgen; sensoren die voorkomen dat de camera van de trap valt; en een navigatiesysteem dat de camera in rechte lijnen laat bewegen en configuraties voor spiraalreiniging (schijnbaar zonder patroon of reden). Met technologische verbeteringen komen veelbelovende cijfers: iRobot rapporteerde 20,4 miljoen dollar winst in het eerste kwartaal van 2018. De verkoop steeg van $168.5 miljoen bij het sluiten van kwart één van 2017 tot $217.1 miljoen in het eerste trimester van dit jaar.
In mijn eigen Roomba knutselend vond ik de gadget bijzonder goed werken op geconcentreerde puinhopen als een stapel kruimels. Het nadert muren en hoeken met meer kracht dan finesse en baant zich een weg door het randafwerkingstraject. Door de klifsensor, donkere schaduwen of vloertinten schrikken ze de Roomba af – ze vermijdt de Roomba en denkt dat hij naar beneden zal vallen op een trap of balkon. Maar voor de Roomba-liefhebber Chris Coultas van Medford, Oregon, is de bot meer dan efficiënt in het opruimen van haar grootmoeders in haar 5000 m² grote huis. “Als je een cookie wilt, oké, geweldig,” zegt ze. “Ik maak me er geen zorgen over.
De Roomba is echter niet het enige merk van robotreinigers op de markt. Neato Robotics heeft zijn Botvac-serie, Samsung heeft de POWERbot, en Dyson biedt een $999 robot genoemd de 360 Oog. Elk apparaat beschikt over verschillende reinigingstijden, verschillende camera-, laser- en sensortechnologie, en groottevariaties, waaronder hoogte en vuilnisbakcapaciteit. Met andere woorden, ze verschillen. Veel. “Elke fabrikant is totaal anders”, zegt Haniya Rae, de deskundige op het gebied van robotvacuüm van Consumer Reports. “Ze doormaken op dit moment een leercurve. Geen enkele fabrikant heeft echt het perfecte algoritme om uw vloer in kaart te brengen.
De waarneming van de consument neigt optimistischer te leunen, zegt Rae, waar de mensen denken de robovacs het eind van menselijk het stofzuigen kunnen betekenen. Niet helemaal. “Er is het voorbehoud dat je een tweede stofzuiger nodig hebt om er zeker van te zijn dat je alles krijgt,” vervolgt ze. Voordat je je rechtopstaande vakantie gooit voor een beetje autonoom zwerven, moet je eerst de balans opmaken van de puinhopen in je leven – en de omgeving waarin ze leven – om te bepalen of een robotvacuüm de juiste aanvulling is op je ontluikende slimme huis.

Hoe maken ze schoon?

Het robovacuüm krijgt eerst een laagje van uw huis. Ofwel door middel van lasertechnologie, sensoren, camera’s, of een combinatie van een van de bovenstaande, brengt het in kaart het vloeroppervlak, en zorgt ervoor dat alle meubels te vermijden – of het reinigt er onder als uw items hoog genoeg zijn van de vloer. (De meeste bots zijn tussen de drie en vier centimeter hoog, met uitzondering van de Dyson, die bijna vijf.) Veel nieuwere modellen zijn voorzien van Wi-Fi-connectiviteit, zodat gebruikers hun vacuüm vanuit een app kunnen activeren en volgen.
Zuigniveaus variëren van oppervlak tot oppervlak. De machines passen zich aan op basis van de vloeromgeving, hoewel de meeste machines het beste werken op hardhouten vloeren. Soms, zegt Coultas, raakt haar Roomba gevangen op haar vloerkleed.
Het vuil wordt eronder opgezogen via rubberen rollen en zijborstels, die helpen om het vuil uit de hoeken te halen. De POWERbot, de hoogst gewaardeerde robot van Consumer Reports, heeft zelfs een uitschuifbare arm die kruimels opvangt die tegen de muren worden geduwd.
Op kort tapijt is de stofzuiger voldoende om grotere stukjes vuil en haar van huisdieren op te pikken, maar hij wordt niet zo diep schoon als de traditionele stofzuiger die opstaan. Langere tapijtvezels kunnen verstrikt raken in de rollen en borstels en kunnen de reinigingscyclus vertragen, wat niet ideaal is voor wanneer het loopt terwijl u weg bent. De topmodellen 960 en 980 van de Roomba hebben meer vermogen op het gebied van tapijtonderhoud.
Van de 27 robot stofzuigers Consumer Reports beoordelingen zijn alleen de Neato Botvac en Samsung POWERbots niet rond; ze zijn D-vormig. Een platte kant helpt de gadget dicht tegen de muur lopen. “De borstelreiniging aan het uiteinde maakt het verschil”, zegt Rae.
Hoewel de Botvac van Mark Amos, inwoner van Uta, een rechte rand heeft, moet hij nog steeds zijn gewone stofzuiger uittrekken voor een betere reiniging. “Het enige wat ze hebben zijn deze ronddraaiende borstels,” zegt hij, “ze kunnen geen kantengereedschap uittrekken en niet in de spleten komen. Maar in vergelijking met zijn originele Roomba, die hij sindsdien heeft weggegeven, is de Botvac een betere koop.
De stofzuiger zal rond uw huis roven totdat de reinigingscyclus is voltooid, of totdat de lading laag is, een andere speculatie met een breed scala van fabrikant tot fabrikant (70 minuten op de onderkant, tot 130 op de high). Dan, zal het aan zijn het laden dok terugkeren, hoewel sommige modellen zijn gezegd om mid-cleaning cyclus te sterven zonder het terug naar hun huizen te maken.

Voor wie zijn de robotstofzuigers?

De mensen die in flats met hardhouten vloeren leven zouden het meeste nut uit deze gadgets krijgen, zegt Rae. Eigenaren van huisdieren hebben ook veel te winnen bij robotstofzuigers. “Ze willen hulp bij de plukken haar als hun huisdieren dat gewoon op afstand houden”, zegt Jonathan Chan, senior lab technicus op Reviewed.com. “Aan de hogere kant, krijg je veel mensen die op zoek zijn naar een luxe goed. Ze zijn op zoek naar de nieuwste technologie.”
Maar zoek niet naar je bot om moeiteloos te verbinden met andere slimme thuissystemen. U kunt switchen tussen apps voor verschillende smart-home gadgets. De dichtstbijzijnde fabrikant die tot een hechte technologische familie is gekomen, is Samsung; de POWERbot verbindt zich met de Samsung SmartThings smart-home hub. De Roomba en Botvac hebben modellen die paren met Amazon Alexa en Google Assistant.
Waar blinken ze uit?
Deze gadgets zijn geweldig in het voorkomen van grote rotzooi op te bouwen op harde oppervlakken. Coultas kan haar opa’s meerdere dagen per week babysitten zonder zich zorgen te maken over de staat van haar vloeren daarna. “Ze zijn niet geweldig in het oppakken van vuil,” zegt Chan, “ze zijn beter in het oppakken van puin – haar van huisdieren, kruimels, macaroni. Zorg ervoor dat de kamer vrij is van schoenen, kleding, speelgoed en andere rommel.
Ook bij het schoonmaken is er een element van onbesuisdheid. Schakel ze uit en als ze klaar zijn, keren ze terug naar hun dokken. “Je moet zeker profiteren van de planning functies, die bijna universeel zijn over alle robot stofzuigers,” Chan vervolgt. “Voor handmatig schoonmaken is het afhankelijk van je levensstijl; ik denk dat mensen één keer per week schoon kunnen maken.

Waar schieten ze tekort?

Ondanks het feit dat het een item om uw huis slimmer, deze robots zijn niet de meest intelligente. Hun mapping en navigatiesysteem technologie krijgt soms een beetje waanzinnig op donkere vloeren, rond verschillende meubels opstellingen, of de machine zal verdwalen in het hele huis, het vangen van zichzelf in een kast of slaapkamer. “Het is niet slim genoeg om altijd te onthouden dat er een stoel komt”, zegt Rae. “Als u uw meubilair verplaatst, gaat het dus helemaal verloren.
Kleden en dekens, schoenveters en verlengsnoeren kunnen vuilvoer zijn voor robotstofzuigers, waardoor het vast komt te zitten of voorwerpen zoals lampen en schoenen door een ruimte sleept. Langer tapijt daagt ook de stofzuigers van robots uit, omdat ze op de vezels kunnen blijven hangen en niet zo diep reinigen als rechtopstaande stofzuigers of stoomreinigers.
De vorm van deze dingen kan een beetje beperkend zijn. Omdat ze compact zijn, vullen de vuilnisbakken vrij snel, afhankelijk van de hoeveelheid haar of afval die het opzuigt. Door hun ronde vorm is het ook moeilijk om de hoeken te reinigen. Chan veronderstelt dat een driehoekige bot effectiever zou zijn bij het bereiken in hoekjes en spleten.

Eindoordeel

D sloot niet uw rechtopstaande vacuüm. De robots zijn het beste voor onderhoud aan hardhouten vloeren, automatisch onderhoud in de hele plattegronden en kinderveilig maken van uw huis. En u hoeft niet zo vaak diep schoon te maken.
“Het vervangt fysieke arbeid niet, maar het vermindert het aanzienlijk”, zegt Amos. “Je zult nooit meer stofzuigen.